Ontdek Hermanus Berserik in Gorssel

Dit najaar is in Museum MORE in Gorssel een grote overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Hermanus Berserik. Wars van de heersende kunstmodes schilderde en tekende Berserik (1921-2002) in 60 jaar tijd een even omvangrijk als gevarieerd oeuvre bij elkaar. De meeste bekendheid geniet de Hagenaar als schilder van vrolijke voorstellingen vol humor, poëzie en soms een vleugje surrealisme.

Zijn pretentieloze voorstellingen maken hem tot een van de meest toegankelijke kunstenaars in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Ook mensen die nog nooit van hem gehoord hebben, kennen vaak toch zijn werk. Berseriks vele ontwerpen voor affiches en boekomslagen, voor o.a. de PTT, de KLM en literaire uitgeverijen, behoren tot het collectieve geheugen van Nederland.

De tentoonstelling in Museum MORE geeft een overzicht van Hermanus Berseriks werk, van zijn vroegste quasi-naïeve stadsgezichten van eind jaren 40 via zijn kleurrijke expressionisme uit de jaren 50 tot zijn meer realistische volwassen stijl daarna, waarin de kwajongen overigens nooit ver weg is. Naast de schilderijen is een selectie werk op papier en werk in opdracht te zien. De brede opzet maakt duidelijk dat voor Hermanus Berserik de kunst geen geïsoleerd gebied was, maar juist zijn dagelijkse leven in al zijn aspecten omvatte.

De grote wisseltentoonstelling van Hermanus Berserik | De wereld onder een stolp is t/m 21 januari 2018 te zien in Museum MORE in Gorssel.