I1 A3643 Eva Broekema

Scholen en educatie

Museum MORE is hét museum voor modern realisme. We hebben twee museumlocaties: Museum MORE | Kasteel Ruurlo én Museum MORE in Gorssel. Kijk hieronder welke educatieprogramma’s er zijn voor jouw school in Kasteel Ruurlo. Je kunt direct online kiezen en boeken! Lees hieronder meer over ons aanbod. Heb je speciale vragen? Mail dan naar educatie@museummore.nl.

Direct boeken

Er is veel te beleven voor verschillende leeftijden. We hebben diverse educatieve programma's voor basis- en voortgezet onderwijs aansluitend bij de leerdoelen. Daarnaast kun je ook zelfstandig met een kijkwijzer of professionele gids door de tentoonstellingen.

Basisscholen uit de gemeente Berkelland kunnen ook gebruik maken van ons aanbod via Culturije. Kasteel Ruurlo doet ook mee aan het educatieprogramma Reizen in de tijd van Erfgoed Gelderland.

Geschiedenis en kunst

Een kasteel bezoeken heeft iets betoverends. Dus Kasteel Ruurlo bezoeken is een beetje magisch! In ons eeuwenoude gebouw hangen ook schilderijen van de beroemde kunstenaar Carel Willink. En vaak laten we ook nog andere kunst zien. Dat is realistische kunst. Dat zijn schilderijen, sculpturen of andere kunstwerken die de werkelijkheid 'herkenbaar' weergeven. Je herkent dus wat er geschilderd is. En je ziet bijvoorbeeld sculpturen die nét echt lijken. Een kunstwerk kan mooi of leuk zijn. Maar nog veel meer. Misschien roepen sommige kunstwerken een vreemd gevoel op. Of lijken ze een beetje geheimzinnig. Wat zie jij nou eigenlijk zelf? Dat ontdek je in MORE!

Download alsvast onze lesbrieven. Ter voorbereiding op het programma Mini-Museum of 7 Eeuwen Kasteel Ruurlo kun je alvast de handleiding voor docenten downloaden.

Het Kunstkasteel

Altijd al een kasteelfluisteraar willen ontmoeten? Kom naar Kasteel Ruurlo voor een theatrale rondleiding en buitenopdracht. Rondleider Willeke Willink (het achternichtje van schilder Carel Willink) is kasteelfluisteraar. Ze weet zeker dat het kasteel leeft. Samen met Willem de muziekman, krijgen ze de oudste steen van Kasteel Ruurlo aan de praat. Maar die eigenwijze steen kan nog veel meer! Willeke en Willem belanden in hun eigen sprookje. Graaf Roderlo, Sophia van Heeckeren, Carel Willink en zijn muze Mathilde komen voorbij. Maar hoe krijgt Willem zijn Willeke weer terug?

Het Kunstkasteel bestaat uit een voorbereidende les door de groepsleerkracht, een bezoek aan Kasteel Ruurlo en een verwerkingsles door de groepsleerkracht. Het programma wordt verzorgd door Theatergroep De Nieuwe Koning. Deze theatrale rondleiding kun je hieronder boeken via Culturije.

I1 A4067 Eva Broekema
I1 A3826 Eva Broekema
Carel Willink Portret van Mathilde 1975 Collectie Museum MORE Kasteel Ruurlo Sylvia Willink Pictoright 2020
I1 A0905 Eva Broekema

Veelgestelde vragen

Nadat je hebt gereserveerd en betaald, ontvang je per email een bevestiging van je boeking en krijg je meer informatie over hoe je het bezoek het beste kunt voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan een lesbrief, waarmee het bezoek in de klas kan worden voorbereid.

  • Er zijn minder leerlingen dan ik heb aangemeld: geef bij aankomst aan de balie door dat er minder leerlingen zijn dan geboekt. Er wordt geen geld teruggeven voor ongebruikte e-tickets. Zie de voorwaarden.
  • Er zijn meer leerlingen dan ik heb aangemeld: geef bij aankomst aan de balie door dat er meer leerlingen zijn en hoeveel. Er kunnen aan de kassa extra tickets worden aangeschaft.

Ontdek ook
Museum MORE
in Gorssel

I1 A0967 Eva Broekema 80