40 jaar | Tussen Kunst en Kitsch

Nu te zien
04.06.24 - 03.11.24

Dit jaar bestaat het AVROTROS tv-programma Tussen Kunst en Kitsch 40 jaar. Om dit jubileum te vieren organiseert Museum MORE-Kasteel Ruurlo in samenwerking met AVROTROS een unieke tentoonstelling. Maar liefst 80 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van het programma zijn te zien in Kasteel Ruurlo. Van een ets van Rembrandt tot een schilderij van Rien Poortvliet. En van prachtig eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis.

Koop tijdig online tickets om zeker te zijn van toegang!

Bezoek je de tentoonstelling? Bekijk dan hier per kamer welke objecten te zien zijn.

Kandelaren Empire Parijs 1810 1815 verguld brons particuliere collectie
Empire kandelaren, Parijs 1810-1815, verguld brons, particuliere collectie
Kledingspelden NW Persië Luristan 10de 7de eeuw voor Chr brons particuliere collectie
Bronzen kledingspelden, Noord-West Persië, Luristan, 10de-7de eeuw voor Chr, particuliere collectie
Glas Hansje in de kelder Nederland 1720 particuliere collectie
Glas 'Hansje in de kelder', Nederland, 1720, particuliere collectie
Kop en schotel, Yongzhen, China, 1723-1735, porselein, particuliere collectie

Gevoelswaarde

En…wat is het waard? Deze vraag is al duizenden keren uitgesproken in de 40-jarige geschiedenis van Tussen Kunst en Kitsch. Maar die ene zin blijft spannend. De eigenaren leven secondenlang tussen hoop en vrees over de waarde van hun object. Tijdens het moment suprême is iedere denkbare emotie van de gezichten af te lezen. Is het nep of echt? Is het puntgaaf of aangetast? Bezoekers en tv-kijkers raden, gokken en leven mee. Als de expert zijn of haar oordeel eindelijk uitspreekt volgt verbazing, opluchting, ongeloof of helaas ontgoocheling. Het gaat immers vaak niet om geld maar om gevoelswaarde. Achter elk voorwerp schuilt een uniek, persoonlijk verhaal.

Van Rembrandt tot rommelmarkt

Die band tussen object en mens zal voelbaar zijn in de tentoonstelling. Op de bovenverdieping van Kasteel Ruurlo worden tientallen voorwerpen gegroepeerd in themakamers zoals die in het kasteel geweest hadden kunnen zijn: een speelkamer, eetzaal, bibliotheek, slaapkamer en bijvoorbeeld een Wunderkammer. Aan wanden en in vitrines kun je familie-erfstukken, zoldervondsten en rommelmarkt-koopjes ontdekken. Naast een ets van Rembrandt, glanzend zilverwerk, teer glas, porselein en aardewerk en exotische wapens zullen ook weinig kostbare ‘gewone’ dingen tentoongesteld worden. Zoals gebruiksvoorwerpen die onverwacht zeldzaam bleken.

Theekistje van hout met zilveren theebusjes, 1790, particuliere collectie
Familieportret, toegeschreven aan Adriaan de Lelie, 1815, particuliere collectie

Religie en erotiek

Denk aan een oude gemaksdoos (een soort houten wc-pot) die men vroeger in de eetkamer zette zodat je de maaltijd-gesprekken niet hoefde te missen bij ‘aandrang’. Er zijn ook objecten te bewonderen die op bijzondere wijze in handen zijn gekomen van de huidige bezitters. Zo tonen we een gouden vanity box, waarvan de eigenaresse het wilde gebruiken als draagbaar asbakje. We laten een eeuwenoud religieus Getijdenboek zien, gekocht door een man tijdens een goedkope kampeervakantie die zo een stuk duurder uitpakte. En uit een erfenis van een grootvader dook een ivoren doosje op. Na opening onthult zich een grappig pornografisch miniatuurschilderijtje. Andere highlights in de tentoonstelling zijn onder meer een Russische Bolin-broche, een Romeinse fallus-amulet, bijzondere zilveren theedoosjes, een compleet Meissen servies, een 5-meterlange Japanse erotische Shunga-schildering en een familieportret toegeschreven aan schilder Adriaan de Lelie.

Wil je meer weten? Bekijk alle objecten uit de tentoonstelling per kamer hier.

Tussen Kunst en Kitsch

Dankzij de makers en experts van het tv-programma zijn veel eigenaren opgespoord die hun objecten inbrachten tijdens de tv-opnames. Ruim 75 particulieren bleken bereid hun bezit ter beschikking te stellen voor deze jubileumtentoonstelling. Artistiek directeur van Museum MORE & Kasteel Ruurlo Maite van Dijk cureert de tentoonstelling, Maarten Spruyt is verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp en Nikki van Onna verzorgt het grafisch design. AVROTROS en het team van Tussen Kunst en Kitsch onder leiding van eindredacteur Dorette Kuipers hebben hun onmisbare steun en input gegeven bij het samenstellen van de expositie in Kasteel Ruurlo. Het tv-programma trekt gemiddeld 1,5 miljoen kijkers per aflevering en wordt vanaf het najaar van 2024 weer uitgezonden.

Presentator Frits Sissing tijdens een opnamedag in Kasteel Ruurlo
Visitekaartdoosje Canton China ca 1820 ivoor particuliere collectie
Ivoren visitekaartdoosje, Canton, China, ca 1820, particuliere collectie
Vanity box Duitsland 1940 1950 binnenkant goud en saffier particuliere collectie
Vanity box, Duitsland, 1940-1950, goud en saffier, particuliere collectie
Beker Avondmaal met jachtscène rondom doornenkrans boven Groningen 1658 zilver particuliere collectie
Zilveren Avondmaalbeker met jachtscène en rondom doornenkrans, Groningen, 1658, particuliere collectie