600x800 Museum MORE Kasteel Ruurlo boom 2

Geschiedenis van Kasteel Ruurlo

In een bosrijke omgeving met slingerende paden en idyllische plaatsjes ligt Kasteel Ruurlo. Het is een van de mooiste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug naar de 14e eeuw. Door zijn eerbiedwaardige leeftijd is Kasteel Ruurlo rijk aan verhalen.

Roderlo

Het bijzondere aan Kasteel Ruurlo is dat 5 eeuwen architectonische bouwgeschiedenis zichtbaar is en de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg intact is. Al in de 14e eeuw duikt de naam op in de archieven als bezit van graaf Reinhoud I van Gelre. De familie Van Roderlo, naar wie het kasteel waarschijnlijk ook vernoemd is, waren de eerste bewoners. Het huidige uiterlijk van het kasteel stamt grotendeels uit de 16e en 17e eeuw.

Van adel

Het wapen van het dorp Ruurlo is afgeleid van het wapen van de familie Roderlo. Dit wapen toonde ook een springende windhond. Kort na 1400 werd Jacob van Heeckeren eigenaar van het kasteel. Jacob was de grondlegger van het adellijke en voorname riddergeslacht Van Heeckeren. Een roemrijke familie, machtig in Gelderland en ver daarbuiten. Willem van Heeckeren van Kell (1814-1914) was minister van Buitenlandse Zaken en directeur van het Kabinet des Konings. Meer dan vijf eeuwen bleef Kasteel Ruurlo in het bezit van deze familie.

Theodor von Neuhoff, Koning van Corsica

Koning van Corsica

Zoals een pand van stand betaamt, verbleef in Kasteel Ruurlo ook een echte koning. Eén van de kleurrijke bewoners van Kasteel Ruurlo was de Duitse avonturier Theodor Anton van Neuhoff (1694-1756). Nadat hij door krijgsheren gekroond was tot Koning van Corsica, bleef hij maar kort in het zadel. Zijn bestuur werd geteisterd door geldgebrek en interne strijd. Theodor werd na een zomer heerschappij verdreven van zijn eiland. Vanaf het Europese vaste land deed hij verschillende pogingen om zijn koninkrijk te heroveren. Op jacht naar Nederlandse geldschieters, werd zijn logeeradres in 1736 Kasteel Ruurlo. Geheel vlekkeloos was zijn verblijf in de Achterhoek niet. Hij zou in het kasteel een knecht hebben doodgeslagen.

Klokkentoren

De klokkentoren van Kasteel Ruurlo met de slagklok op het dak slaat ieder halfuur. De klok stamt uit 1760 en werd in 2001 gerestaureerd. Het uurwerk met wijzerplaat uit 1874, gefabriceerd door de Parijse uurwerkfabriek van Borrel, is in 1998 geheel hersteld. De wijzerplaat is toen voorzien van een computergestuurde bediening van het opwindmechanisme. Een automatische tijdssturing vanuit Frankfurt, zorgt ervoor dat de klok altijd gelijk loopt.

Doolhof van Ruurlo

Grootste doolhof ter wereld

Vlakbij Kasteel Ruurlo ligt, volgens het Guinness Book of Records, het grootste heggendoolhof ter wereld. Het doolhof hoorde ooit bij het kasteel en is één hectare groot en bestaat uit 1.188 meter paden. Freule Sophie van Heeckeren liet in 1890 haar dwaaltuin aanleggen. Het doolhof is van eind maart tot eind oktober toegankelijk voor publiek, maar is geen onderdeel van Museum MORE | Kasteel Ruurlo.