Kom DWARS KIJKEN in Museum MORE in Gorssel

Museum MORE in Gorssel presenteert een nieuwe opstelling van de eigen kunstcollectie genaamd DWARS KIJKEN. Ruim 100 werken van 44 verschillende kunstenaars geven een gevarieerd beeld van precies één eeuw modern realisme in Nederland. Het vroegste werk is Vaas met bloemen van Wim Schuhmacher uit 1913, het meest recente werk is Window van Lara de Moor uit 2013.

DWARS KIJKEN betekent hier ook dwarsverbanden leggen, al kijkend zoeken naar overeenkomsten en parallellen. Vaak liggen ze voor de hand, zoals waar een periode, een maker of een onderwerp de gemeenschappelijke factor is. Maar soms zijn ze onverwacht en onbedoeld. Dan steekt het ene kunstwerk ineens over naar een ander, vanwege een gedeeld palet, een vergelijkbare sfeer of een associatie die zich opdringt.

Ten slotte mag de titel DWARS KIJKEN worden geïnterpreteerd als het talent dat kunstenaars bij uitstek eigen is, namelijk anders kijken dan anders. De realisten in de collectie van Museum MORE bieden met hun werk zelden een neutrale blik op de wereld om ons heen. Door een beetje dwars te kijken, verandert het perspectief en wordt de alledaagse werkelijkheid getransformeerd tot iets bijzonders.

Een bezoek aan Museum MORE kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan Kasteel Ruurlo. Maak gebruik van onze combi-tickets en beleef het beste van beide werelden. Vraag aan de museumbalie voor meer informatie.

De nieuwe opstelling is vanaf 20 januari 2018 te bewonderen in Museum MORE in Gorssel. Gastconservator Feico Hoekstra.