Kasteelpark

Kasteelpark

Kasteel Ruurlo wordt niet alleen omringd door zijn statige grachten, maar ook door een prachtige Engelse landschapstuin. Net zoals het kasteel, is ook de landschapstuin door de eeuwen heen veranderd en aangepast aan de tijd en de wensen van de bewoners. Het park is geheel omgracht en staat vol met rododendrons die in het voorjaar wondermooi in bloei staan.

Een wandeling door de Engelse landschapstuin is zeker aan te raden als u Kasteel Ruurlo bezoekt. Niet alleen vanwege al het natuurschoon. Vanuit de landschapstuin is het kasteel op alle kanten goed te bekijken. Ook voor niet museumbezoekers is de tuin, net zoals de Oranjerie, toegankelijk.

Plan uw bezoek

Slingerende paden

De typische 18de eeuwse strakke, formele tuin met rechthoekige vlakindeling werd na de Franse tijd, begin 19de eeuw, in een Engelse landschapstuin omgezet. Opeenvolgende bekende landschapsarchitecten zoals J.P. Posth (1801), J.D. Zocher jr en L.P. Zocher (1868) en C.E.A. Petzold (1880) creëerden een parkachtig landschap met slingerende paden, waterpartijen, heuvels en verrassende doorzichten. De oude kasteelgracht werd een beeldbepalende vijverpartij.

Bij de restauratie van het park is uitgegaan van deze kenmerken. Zo zijn ondermeer rododendron-groepen bijgeplant; wildgroei verwijderd om bijzondere solitaire bomen en glooiingen tot hun recht te laten komen; en geasfalteerde wegen vervangen door half verharde paden om de tuin in oude glorie te herstellen.

Museum MORE - Kasteel Ruurlo - Achterhoek - park - buiten - groene omgeving - Oranjerie Ruurlo - Engelse Landschapspark

Oranjerie

In het fraaie kasteelpark werd in 2001 de Oranjerie, die kort na de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken, herbouwd. Vandaag de dag kunnen museumbezoekers hier genieten van een ambachtelijke lunch of een goede kop koffie. Ook voor bezoekers zonder entreekaart voor het museum, is de oranjerie toegankelijk.

Meer over de Oranjerie
Museum MORE - Kasteel Ruurlo - Achterhoek - park - Oranjerie Ruurlo - terras

Kasteelgans

In de Engelse landschapstuin van Kasteel Ruurlo loopt een gevederde vrouwe rond. Ans, de kasteelgans, is sinds enkele jaren niet alleen de vaste kasteelgans maar ook de bewaker van het kasteel. Voornamelijk de zonnewijzer is haar favoriete plek. En zoals een echte bewaker betaamt, beschikt Ans over leiderschapskwaliteiten en kan ze soms wat bazig uit de hoek komen. Ans de gans is ook een beetje op haar privacy gesteld en vindt het prettig als men wat op afstand blijft. Maar poseren tegen een Willink-wolkenlucht, doet ze maar al te graag.

Museum MORE - Kasteel Ruurlo - Achterhoek - Gelderland - Van kasteelvrouwe tot waakvogel - ans - gans

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over Museum MORE in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.