Geschiedenis Kasteel Ruurlo

Geschiedenis Kasteel Ruurlo

In een bosrijke omgeving met slingerende paden en idyllische plaatsjes ligt Kasteel Ruurlo. Het kasteel is een van de mooiste kastelen van de Achterhoek. Het imposante gebouw valt dan ook onder een van Nederlands rijksmonumenten.

De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug naar de 14e eeuw. Door zijn eerbiedwaardige leeftijd, is Kasteel Ruurlo rijk aan verhalen. Er is in de 700 jaar dat Kasteel Ruurlo bestaat, enorm veel gebeurd.

Architectonische bouwgeschiedenis

Het bijzondere aan Kasteel Ruurlo is dat 5 eeuwen architectonische bouwgeschiedenis zichtbaar is en de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg intact is. Al in de 14e eeuw duikt de naam op in de archieven als bezit van graaf Reinhoud I van Gelre. Familie Van Roderlo, naar welke familie het kasteel waarschijnlijk ook vernoemd is, waren de eerste bewoners. Het huidige uiterlijk van het kasteel stamt grotendeels uit de 16e en 17e eeuw.

Museum MORE | Kasteel Ruurlo - Achterhoek - park - historie - foto Michael van Oosten

Familie Van Heeckeren

Kort na 1400 werd Jacob van Heeckeren eigenaar van het Kasteel. De familie van Heeckeren behoort tot een van de oudste geslachten van Nederland. En zo was Jacob van Heeckeren de grondlegger van het adellijke en voorname riddergeslacht Van Heeckeren. Een roemrijke familie, want zo was Willem van Heeckeren van Kell (1814-1914) minister van Buitenlandse Zaken en directeur van het Kabinet des Konings. Meer dan vijf eeuwen bleef Kasteel Ruurlo in het bezit van deze familie.

Museum MORE | Kasteel Ruurlo - Achterhoek - historie - prent - Gelders Archief

Wapen van Ruurlo

Het wapen van het dorp Ruurlo is afgeleid van het wapen van de familie Roderlo. Dit wapen toonde ook een springende windhond van sabel in goud.

De Van Heeckerens, die meer dan vijf eeuwen in het bezit waren van Kasteel Ruurlo, voerden een rood kruis op een geel veld. Op het klokkentorentje van het kasteel is een schild uit het begin van de 18e eeuw zichtbaar met de wapens van Van Heeckeren en Van Lynden met als hartschild het wapen van Ruurlo.

Museum MORE | Kasteel Ruurlo - Achterhoek - Wapen van Ruurlo

Koning van Corsica

Zoals een echt kasteel betaamt, verbleef in Kasteel Ruurlo ook een echte koning. Eén van de kleurrijke bewoners van Kasteel Ruurlo, was de van Duitse afkomstige koning van Corsica, Theodor Anton van Neuhoff (1694-1756). Nadat hij maar niet slaagde in het besturen van Corsica (door geldgebrek en interne strijd), werd hij verdreven van zijn eiland. Vanaf het vaste land deed hij verscheidene pogingen om zijn koninkrijk te heroveren. Op jacht naar Nederlandse geldschieters, werd zijn logeeradres in 1736 Kasteel Ruurlo. Geheel vlekkeloos was zijn verblijf in de Achterhoek niet. Hij zou in het kasteel een knecht hebben doodgeslagen.

Museum MORE - Kasteel Ruurlo - Achterhoek - Een bijzondere gast in Kasteel Ruurlo - Theodor Neuhof

Klokkentoren

De klokkentoren van Kasteel Ruurlo met de slagklok op het dak slaat ieder halfuur. De klok stamt uit 1760 en werd in 2001 gerestaureerd. Het uurwerk met wijzerplaat uit 1874, gefabriceerd door de Parijse uurwerkfabriek van Borrel, is in 1998 geheel hersteld. De wijzerplaat is toen voorzien van een computergestuurde bediening van het opwindmechanisme. Een automatische tijdssturing vanuit Frankfurt, zorgt ervoor dat de klok altijd gelijk loopt.

Museum MORE - Kasteel Ruurlo - Achterhoek - park - entree - glazen brug - Hans van Heeswijk - Foto Michael van Oosten

Grootste heggendoolhof ter wereld

Vlakbij Kasteel Ruurlo ligt, volgens het Guinness Book of Records, het grootste doolhof ter wereld. Het doolhof hoorde ooit bij het kasteel en is één hectare groot en bestaat uit 1.188 meter paden. Freule Sophie van Heeckeren liet in 1890 haar dwaaltuin aanleggen.

Het doolhof is toegankelijk voor publiek, maar geen onderdeel van Museum MORE | Kasteel Ruurlo.

Lees meer over het doolhof
Museum MORE - Kasteel Ruurlo - Achterhoek - doolhof

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over Museum MORE in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.