
tiktok en traditie
Love ‘m or hate ‘m. Zijn ze nou (eigen)wijs, ongrijpbaar, sluw of elegant en aanhankelijk? Katten fascineren ons al duizenden jaren. Dwars door culturen heen, is de kat al sinds de prehistorie een favoriet onderwerp in de kunst. Van het goddelijke wezen bij de oude Egyptenaren tot de snoezige kitten uit de westerse romantiek. Ook hedendaagse, jonge kunstenaars kiezen de kat om grote of intieme verhalen te vertellen. Geïnspireerd door onze internetcultuur, TikTok-videootjes, en door artistieke traditie, verschijnt de kat steeds weer in andere en nieuwe vormen.
In de tentoonstelling Schattig en kattig maak je kennis met meer dan 25 katten in de hedendaagse kunst. Deze kunstwerken zijn gemaakt in de meest uiteenlopende media. Geschilderde zelfportretten met kat, getekende verhalen, grappige textielsculpturen, aaibare tapijten, installaties en ook taxidermie. Voor deze internationale kunstenaars is de kat vaak meer dan een aandoenlijk onderwerp. De kat kan een alter-ego zijn. Een anarchistisch personage waarin de maker zich kan uitleven, misschien aan zichzelf ontsnappen? Of het werk is de verbeelding van de bijzondere band tussen mens en dier. Maar net als in het sprookje van De Gelaarsde Kat: wie is eigenlijk de slimste van de twee?
Miniatuurtijger
Sommige kunstenaars snijden een belangrijk thema van deze tijd aan: waarom gaan we anders om met onze huisdieren dan met dieren die niet bij ons thuis wonen? Is dat hypocrisie? Anderen belichten het fenomeen politieke censuur door de ogen van een kat. Een kat komt immers overal waar de mens geen toegang heeft. Ziet dingen die ons ontgaan. En toch, de kat blijft ook een knuffelbaar kameraadje voor miljoenen mensen. Opgekruld op onze schoot, laat de kat even toe dat we in de gelukzalige illusie verkeren dat de kat en wij liefde uitwisselen. Dat een gevaarlijke miniatuurtijger ons trakteert op een bijna onaardse vriendschap.
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wouter van Herwaarden, in samenspraak met senior conservator Marieke Jooren.
Pas op met katten!
Speciaal voor deze tentoonstelling schreef NRC-columnist Japke-d. Bouma Pas op met katten! op basis van een hoofdstuk uit haar boek “Wanneer ben je officieel een ouwe zak?”. Waarschuwing: als je eenmaal een kat hebt, kom je er niet meer vanaf...
Kattenmuziek
Wil je alvast in de stemming komen? Luister dan op Spotify naar onze speciaal samengestelde playlist met muziek waarin katten en poezen in the lead zijn. Van David Bowie's Cat People tot het Kattenduet van Rossini en van Dorus' Poesie Mauw tot The Pussycat Dolls!

Kunstenaars
Ahn Taewon, Hans Op de Beeck, Eva Beresin, Pim Blokker, Elen Braga, Minyoung Kim, Ryo Kinoshita, Michael Kirkham, Maeve van Klaveren, Johan Kleinjan, Ralf Kokke, Erik van Lieshout, Marjolijn Mandersloot, Yuri Rodekin, Klaas Rommelaere, Carolein Smit, Koen Taselaar, TINKEBELL, Dennis Tyfus, Helen Verhoeven, Peter Vos, Mirjam Vreeswijk, C.A. Wertheim.
Dierenbescherming
Museum MORE en de Dierenbescherming slaan de handen ineen om katten in nood te helpen. Jaarlijks raken duizenden katten hun thuis kwijt. Omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd. Jouw donatie helpt om leed te voorkomen, katten te redden en hen liefdevol op te vangen. Samen geven we katten in Nederland een betere toekomst.
Nog niet uitgekeken op katten in de kunst?
Breng dan ook een bezoek aan het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard! Waar Museum MORE de kat viert in hedendaagse kunst, neemt Als de kat van huis is je mee op een reis door 300 jaar kattenkunst. Ontdek hoe kunstenaars door de eeuwen heen deze eigenzinnige dieren hebben verbeeld. Te zien t/m 22 juni 2025 – een perfecte aanvulling op Schattig & kattig!