Isabella Werkhoven

Geweest
16.10.16 - 15.01.17
1474830648 600x800 isabella werkhoven stardust 3 around the fen 2015 particuliere collectiejpg

Deze tentoonstelling is voorbij.

Is het mogelijk je iets te herinneren dat je nooit eerder gezien hebt? Als een vreemd soort souvenir uit een droom. Isabella Werkhoven (1969) weet met haar intrigerende, verstilde schilderijen een nieuwe kosmos te creëren van ‘vergeten’ plekken. Haar landschappen openen zachtjes een poort naar een avontuurlijke wereld, zonder scherpe grens tussen schijnbaar lieflijke idylle en unheimisch broeiende atmosfeer.

Haar landschappen openen zachtjes een poort naar een avontuurlijke wereld, zonder scherpe grens tussen schijnbaar lieflijke idylle en unheimisch broeiende atmosfeer.

Dingen krijgen een ziel

Isabella Werkhovens voorstellingen blijven nog lang nadat je ze gezien hebt door je hoofd spoken. Zo verwoordde Benno Tempel (nu directeur Haags Gemeentemuseum) zijn gevoel over haar oeuvre. Ook wijlen Joost Zwagerman was bewonderaar. Werkhoven is dan ook een meester van de ondefinieerbare lading. Een bleke maan, een mistige nacht, een dampende vijver of een verlaten tennisbaan. Ze roepen een bijna onbenoembare, onderhuidse spanning op. Werkhoven manipuleert de toeschouwer als een regisseur. Haar werken doen denken aan een reeks filmstills uit een fictief cinematografisch oeuvre. Ze vertelt echter geen realistische anekdotes maar schildert sfeerassociaties. Het lijkt alsof ze levenloze dingen een ziel geeft. Een subtiel soort animisme. Ze kiest een tijdstip waarop de mens allang weg is. Of slaapt. Lichtjes schemeren wazig door bomen, water klatert geluidloos, bloesem bloeit in windstilte. Wat eerst alledaags lijkt maakt Werkhoven tot een mysterieus moment. Wie weet nemen de dingen – of de natuur – zelfs de mensenwereld voor eeuwig over, als de betovering niet meer verbroken raakt.

Een groot avontuur wacht

Werkhoven schildert behoedzaam, fijnzinnig. Met haar zeer zorgvuldige techniek brengt ze dunne, transparante olieverflagen aan die ze het karakter van aquarelverf of pastelkrijt kan meegeven. Als startpunt – niet meer dan dat – neemt zij soms iPhone-foto’s van haar eigen omgeving of zijn oude vakantiedia’s van haar vader een inspiratiebron. De uiteindelijke voorstelling is losgezongen van de zichtbare werkelijkheid. Als kijker word je het werk ingezogen. Een magisch universum tussen werkelijkheid en droom opent zich. Melancholiek, broeiend, bevreemdend of gevaarlijk idyllisch. Een groot avontuur wacht.

Over Isaella

Isabella Werkhoven (1969, Gorssel) woont en werkt in Groningen waar ze ook haar opleiding aan de Academie Minerva volgde. Werkhoven nam deel aan de tentoonstelling voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst in het Paleis op de Dam. Haar werk was o.a. te zien in Museum Belvédère en bij ‘Silence out loud – Joost Zwagerman kiest’ in Museum Kranenburgh. Werkhoven verscheen in de tv-programma’s ArtMen en ‘Krabbé zoekt Van Gogh’.