Mathilde Willink

Mathilde Willink (1938 - 1977) was een bekende Amsterdamse societydame, levend kunstwerk én de muze van Carel Willink. Mathilda Maria Theodora de Doelder - haar volledige (meisjes)naam - is geboren in het Zeeuwse Terneuzen. In de excentrieke en kleurrijke jurken van mode-ontwerpster Fong Leng, groeide Mathilde uit tot modekoningin van de stad Amsterdam.

In Museum MORE | Kasteel Ruurlo zijn 5 jurken te zien die Mathilde droeg, én een groot portret van Mathilde, geschilderd door Carel Willink.

Lowres v2 Paul Huf Carel en Mathilde Willink in het atelier voor Parachutisten 1974 collectie Museum MORE Kasteel Ruurlo Maria Austria Instituut
Paul Huf, Carel en Mathilde Willink in het atelier voor Parachutisten, 1974, collectie Museum MORE-Kasteel Ruurlo © Maria Austria Instituut

Wil je muzikaal in de stemming komen?

Mathilde was de koningin van het Amsterdamse nachtleven. Ze ging naar concerten van Roxy Music en hield van "lawaai". Wagner was voor haar de Alice Cooper van de klassieke muziek. Met dank aan biograaf Lisette de Zoete. Beluister hier onze speciale playlist op Spotify.

Paul Huf, Mathilde met Fong-Leng, 1974, collectie Museum MORE | Kasteel Ruurlo © Maria Austria Instituut

Mathilde, Carel Willink en Fong Leng

Mathilde kwam in 1971 in contact met Fong-Leng. Ze werd niet alleen een goede vriendin van Fong Leng, maar ook een van haar beste klanten. Na hun eerste ontmoeting heeft Mathilde Willink de rest van haar leven alleen nog maar kleren van Fong Leng gedragen. In haar Fong Leng jurken groeide Mathilde uit tot modekoningin van Amsterdam. Mathilde kocht in 5 jaar maar liefst 37 jurken van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster.

Carel Willink plukte de vruchten van de beroemdheid van zijn vrouw. Zijn werk kreeg hernieuwde aandacht, en met haar verschijning zorgde Mathilde voor de nodige publiciteit. Maar tegelijkertijd ging er steeds meer geld naar de peperdure jurken van Mathilde de Doelder. Deze pronkgewaden kosten tussen de tien- en dertigduizend gulden.

Ontdek het magische trio nu in Kasteel Ruurlo:

Portret van Mathilde

Het portret van Mathilde uit 1975, is een van de meest iconische schilderijen van Carel Willink. Op het schilderij 'Afscheid van Mathilde' zie je Mathilde in de zilverkleurige luipaardmantel van Fong Leng. Het portret van Mathilde is nu in Kasteel Ruurlo te zien, samen met de jurk van Fong Leng die ze op het schilderij droeg. Mathilde Willink werd vijf keer door Willink geschilderd.

Zoals de titel van het portret al suggereert, is dit het laatste portret dat Willink van zijn excentrieke muze maakte. In hetzelfde jaar zou Willink van Mathilde scheiden. De scheiding valt haar zwaar, en ze lijkt zichzelf in de twee daaropvolgende jaren steeds verder kwijt te raken. Op 25 oktober 1977 wordt ze dood aangetroffen in haar woning. Zelfmoord, is de conclusie van de politie. Maar veel van Mathilde's vrienden en familie hebben er nooit in geloofd. Vreemde zaken rondom haar dood, leidden tot veel speculatie. Zelf had Mathilde nooit durven vermoeden hoelang zij zou voortleven: "Ik ben een tijdelijk monument, om het zo te zeggen. Willink heeft mij geschilderd en zo betrokken in zijn onsterfelijkheid".

Journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink duiken in de podcastserie Mathilde's Mysterie in de geruchtmakende dood van Mathilde Willink. Nu in Google Podcasts, Spotify en Apple Podcasts!

Carel Willink, Afscheid van Mathilde, 1975, Collectie Museum MORE | Kasteel Ruurlo © Sylvia Willink - Pictoright 2020

Mathilde boek

Mathilde had vele bijnamen zoals 'Het Fenomeen', 'levend kunstwerk' en 'de modekoningin van Amsterdam'. Ze was een graag geziene society-figuur als ze door de straten van Amsterdam liep. Maar wie was Mathilde echt? In het boek Mathilde | Muze, mythe, mysterie gaat Lisette de Zoete in op het intrigerende leven van Mathilde Willink. Een prachtig geïllustreerde biografie over deze bijzondere vrouw, die een liefdevolle en gedetailleerde beschrijving geeft van haar leven. In de zoektocht van Lisette de Zoete spreekt ze met vrienden en familie van Mathilde, waaronder Fong Leng, Ger Lammers, Marte Röling, Joop van Loon en de zussen van Mathilde. Vanwege het succes van de Mathilde podcast is het boek in april 2021 herdrukt, in een hardcover uitvoering met niet eerder gepubliceerd beeld. Uitgegeven door Lecturis en onder andere te bestellen bij Bol.com.

Extravagante jurken
gedragen door Mathilde
nu in Kasteel Ruurlo

Naast schilderijen van Carel Willink zijn er nu ook diverse creaties van Fong Leng te zien, die Mathilde zelf nog gedragen heeft.

Kasteel Ruurlo Fong Leng overzicht 1 Michael van Oosten 1024x679