Lynne Leegte

Geweest
21.01.23 - 11.06.23
Lynne Leegte Bedside 2015 Lynne Leegte

Dit voorjaar toont Museum MORE | Kasteel Ruurlo zo’n 50 werken uit het poëtische oeuvre van kunstenaar Lynne Leegte. Onder de titel Fantastic Voyage zullen haar sculpturen en foto’s in zeven kamers en het trappenhuis te bezichtigen zijn. Te zien t/m 11 juni 2023.

Wil je onze kunst bij schemerlicht beleven? Kijk dan nu naar ons exclusieve diner & kasteelconcert op 15 april.

Al bij het eerste bezoek aan het kasteel werd Leegte (1965, Luton, GB) geïntrigeerd door de verschillende ruimtes. Voor haar ademen ze geschiedenis en nodigen de kamers met de rijk gedecoreerde wanden, plafonds en vloeren uit tot interventies. Ze heeft specifiek werk uitgezocht passend bij de betreffende kamer en er zijn nieuwe sculpturen speciaal voor sommige plaatsen gemaakt.

Lynne Leegte Peonies 2019 Lynne Leegte
Lynne Leegte Home 2018 Lynne Leegte
Lynne leegte Dancing shoes 2019 Lynne Leegte

Delicaat en doorschijnend

Leegte werkt veel met het lichtgevoelige albast. Door het samenspel met het licht, krijgt deze steensoort een delicate, haast doorschijnende kwaliteit. Een losse kledingkraag met bloemversieringen, een verloren handschoen of een achteloos neergeworpen tafelservet. De voorwerpen ogen levensecht, op ware grootte nagemaakt, maar tegelijkertijd zijn ze vervreemdend vanwege het materiaal waarin ze zijn uitgevoerd. Een soort sprookjesachtige, versteende overblijfselen uit een andere tijd. Zorgvuldig verspreid in de kasteelzalen lijken Leegtes kunstwerken samen een mysterieus verhaal over menselijke sporen te vertellen.

Meanderende vertelling

Naast albasten sculpturen, zijn ook foto’s te zien. Zo meandert Leegtes vertelling door het kasteel. Ze fotografeert een kalk-witte fauteuil tegen de achtergrond van een poederblanke klimop. Op de stoelzitting is een opengeslagen boek achtergelaten. Op een volgende foto staat een tafel vol met glanzend glazen servies terwijl dunne struiktakken het tafereel lijken te begroeien. Alsof een gezelschap plotseling de tafel verlaten heeft en 100 jaar slaap is ingetreden.

Kasteel Ruurlo lijkt de ideale setting voor deze persoonlijke maar tegelijk universele beelden van alledaagse onderwerpen.

Gedicht van Arjan Peters uit zijn bundel Belvedère

ATELIERBEZOEK IN OOSTZAAN

Op een verlaten tafel na het avondmaal
doet het landschap van kreukels, plooien
en smetten een gooi naar een woord dat
pronter dan een gesteven boord met één haal
de frommels weer totaal verfraait: verfomfaaid

stilleven van servetten, lilliputterlijkwades,
damasten kazuifels van dwergmonniken,
ongepland arrangement dat door de kunstenaar
met beitel, brok albast en gulden geduld
als bruikbaar beeld gezien is, en erkend.

Lynne Leegte serie Cloud 2016 Lynne Leegte
Lynne Leegte serie Landscape 2016 Lynne Leegte
Lynne Leegte serie Field 2016 Lynne Leegte

Fondsen & sponsoren

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stichting Stokroos.

Daarnaast steunen ook de volgende bedrijven dit kunstproject: Frame Products, Ruijgrok Piezografie, De Beeldhouwwinkel, Van Oorschot Bouw & Renovatie en Eiso Bergsma Plexiglas.