Leonie Schneider

Geweest
01.07.22 - 11.09.22
Leonie Schneider Demi is driving 2020 particuliere collectie foto courtesy Rademakers Gallery Amsterdam Leonie Schneider

Familieverhalen

Leef mee met de Familieverhalen van Leonie Schneider (München, 1993). In Kasteel Ruurlo zijn ruim 20 werken van de jonge kunstenaar te zien. Leonies schilderijen en wandtapijten vertellen wat haar fictieve familieleden meemaken. Van vrolijke gezinsuitjes tot pijnlijke ziekenhuisbezoeken.

Foto's courtesy Rademakers Gallery Amsterdam

Ze fantaseert hun bestaan van de wieg tot het graf. Misschien is haar zelfverzonnen familie een tikje disfunctioneel, maar soms ook aandoenlijk. Iedereen kan zichzelf of excentrieke gezinsleden herkennen in de universele verhalen van Leonies kleurrijke taferelen.

I1 A0652 Eva Broekema slider 70
I1 A0691 Eva Broekema slider 70
I1 A0663 Eva Broekema slider 70
I1 A0708 Eva Broekema slider 70
I1 A0760 Eva Broekema slider 70
I1 A0736 Eva Broekema slider 70

Video: gemaakt door Envisions x Blickfänger voor het TextielMuseum

Stripverhaal met serieuze thema's

Schneiders werken lezen als een stripverhaal. Door de bonte kleuren en decoratieve patronen lijken het in eerste instantie vrolijke familietaferelen. Wie beter kijkt wordt echter geconfronteerd met serieuze thema’s als geweld, kwetsbaarheid en trauma. De kunstenaar experimenteert graag met verschillende materialen en technieken. De essentie van haar werk blijft altijd hetzelfde: het gaat om het verhaal.

Maak kennis met de familie

De kunstwerken in Kasteel Ruurlo maken deel uit van een verhaal over een groep halfbroers en -zussen. In de reeks maken we kennis met Frida, Scout, Donovan, Demi, Angus en Percy. In ieder werk speelt een ander familielid de hoofdrol. De personages en gebeurtenissen komen voort uit de verbeelding van de kunstenaar. Schneider kiest zorgvuldig momenten uit, die ze vervolgens op doek of in een ander medium vastlegt, alsof het film stills zijn. Om wie het in welke voorstelling draait is op te maken uit de door de kunstenaar zelf bedachte titels.

Leonie Schneider, Percy broke a leg, 2021, collectie kunstenaar ©Leonie Schneider
Leonie Schneider, Donovan's Midnight Milk, 2020, particuliere collectie ©Leonie Schneider

Onderlinge relaties

In de voorstellingen draait het om familieverhoudingen. Hoe worden familierollen bijvoorbeeld verdeeld als er geen ouders in beeld zijn? Wie ontfermt zich over de zorg van het jongste broertje of biedt een helpende hand in tijden van nood? Waar de figuren in de voorstelling ten opzichte van elkaar staan is van belang. Hiermee zou hun onderlinge relatie volgens de ideeën van de ‘familieopstelling’ (behandeling gebruikt in de psychotherapie) tot uiting worden gebracht.

Wordt vervolgd…

Wie Schneiders werk volgt ziet dat haar personages een ontwikkeling doormaken, zowel mentaal als qua uiterlijk. Aan ieder verhaal komt echter ook weer een einde. In het werk El Anderson uit 2022 introduceert ze twee nieuwe personages. Voor deze nieuwe serie liet ze zich inspireren door eeuwenoude vertellingen. Zoals bijvoorbeeld de Bijbel, waarin verhalen over broers en zussen ook al veelvuldig voorkomen.

Leonie Schneider, El Anderson, 2022, collectie kunstenaar ©Leonie Schneider
Leonie Schneider, Tapestry Halbgeschwister, 2020, textiel, collectie kunstenaar ©Leonie Schneider

Rijzende ster

Leonie Schneider (München, 1993) is een rijzende ster in de kunstwereld. Ze heeft haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in 2018 voltooid, waar ze sindsdien ook lesgeeft. In 2020 werd ze met haar werk It's dinner time, Donovan voor de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst genomineerd.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Rademakers Gallery Amsterdam.

Kom je naar Kasteel Ruurlo en wil je alvast in stemming komen voor Familieverhalen? Beluister dan op Spotify de muziek die Leonie Schneider inspireert en afspeelt in haar atelier als ze aan het werk is.

Leonie Schneider Silver for Scout 2020 particuliere collectie foto courtesy Rademakers Gallery Amsterdam Leonie Schneider
Leonie Schneider, Silver for Scout, 2020, collectie Adriaan Rademakers ©Leonie Schneider
Leonie Schneider Demi is driving 2020 particuliere collectie foto courtesy Rademakers Gallery Amsterdam Leonie Schneider
Leonie Schneider, Demi is driving, 2020, particuliere collectie ©Leonie Schneider
Leonie Schneider Mastermind Percy 2020 collectie kunstenaar foto courtesy Rademakers Gallery Amsterdam Leonie Schneider
Leonie Schneider, Mastermind Percy, 2020, collectie kunstenaar ©Leonie Schneider