Fong Leng

Nu te zien
267055760 343051764390921 8299968688171779849 n

Modeontwerpster Fong-Leng maakte in de jaren zeventig naam met extravagante creaties. Kleurrijke japonnen en mantels met dierenapplicaties, in leer en geplisseerde zijde, bont en strass. De excentrieke en kleurrijke Mathilde de Doelder, derde vrouw van realistische schilder Carel Willink, was niet alleen een goede vriendin, maar ook een van Fong-Lengs bekendste klanten.

In 1971 kwam Mathilde in contact met Fong-Leng. In vijf jaar tijd kocht Mathilde 37 jurken van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster. In haar Fong-Leng-jurken groeide Mathilde uit tot modekoningin van de stad Amsterdam. Mathilde Willink is in 1977 begraven in een broekpak van geplisseerd goudlamé van de hand van Fong-Leng. In Museum MORE | Kasteel Ruurlo zijn 5 creaties van de bekende modeontwerpster te bewonderen.

Lowres Fong Leng Parasol 1979 voorkant collectie Museum MORE Kasteel Ruurlo
Lowres Fong Leng Anniversario taartencreatie 1981 collectie Museum MORE Kasteel Ruurlo
Lowres Fong Leng Rode bontmantel 1975 collectie Museum MORE Kasteel Ruurlo
Lowres Fong Leng Chinees liefdespaar 1972 collectie Museum MORE Kasteel Ruurlo

In stof vertelde sprookjes

Fong-Leng (1938), kind van een Nederlandse moeder en een vader die met de boot uit China was gekomen, volgde een opleiding fotografie aan de kunstacademie in Rotterdam. Via haar werk kwam ze terecht als ontwerper bij een stoffenfabrikant in de mode terecht. Dankzij haar monumentale en fantasievolle modecreaties was ze een begrip in de jaren zeventig en de vroege jaren tachtig. ‘In stof vertelde sprookjes’, zo laat haar kleding zich het best omschrijven. Theatraal, uitbundig en extravagant. Denk aan lange jasjurken met applicaties van slangen, tijgers, planten en andere exotische figuren.

Fong Leng en Mathilde

Fong Leng opende in 1971 haar boetiek in de PC Hooftstraat in Amsterdam. De hele Amsterdamse avant-garde kwam over de vloer. Mensen die niet bang waren zich extravagant te kleden en die genoeg geld hadden om zich de spectaculaire creaties van Fong Leng te kunnen veroorloven. Haar belangrijkste klant, tevens een van haar beste vriendinnen, was de bekende societydame Mathilde Willink (1938-1977), op dat moment de echtgenote van schilder Carel Willink. Na hun eerste ontmoeting heeft Mathilde Willink de rest van haar leven alleen nog maar kleren van Fong Leng gedragen.

Inspiratie

De invloed van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster en kunstenares op hedendaagse ontwerpers is groot.
Huidige modeontwerpers als Bas Kosters, Mattijs van Bergen, Viktor & Rolf, lopen allemaal weg met Fong-Leng. In hun hedendaagse creaties is goed te zien dat ze zijn geïnspireerd door de theatrale creaties van Fong-Leng. Zelfs Dries Van Noten liet in oktober 2013 in Parijs goudkleurige plissés zien, die herinneringen aan het werk van Fong-Leng opriepen.

Dance, dance, dance!

De spektakelshows van modekunstenaar Fong-Leng waren baanbrekende fashionfeesten met mannequins die dansten op hippe muziek uit de jaren '70 en '80. Kom in de sfeer met oa soul, funk en synth-pop met onze speciale playlist op Spotify.

Ontdek de magie
van Carel Willink

Carel Willink Zebras in rood rotslandschap 1958 copyright Sylvia Willink Quiël 1