Over Kasteel Ruurlo

Tussen een afwisselend en rijk landschap, mystieke sfeer en idyllische plaatsjes diep in de Achterhoek, ligt Kasteel Ruurlo. Naast dat het kasteel behoort tot een van de mooiste kastelen van Nederland, is het sinds 2017 ook het decor van het werk en leven van groot modern realistisch kunstenaar Carel Willink. Deze twee bijzondere locaties hebben als doel de collectie, een belangrijk deel van ons nationaal cultureel erfgoed, te beheren voor toekomstige generaties en permanent voor een breed publiek toegankelijk te maken. Museum MORE wil de waardering voor Nederlandse realistische topkunst bevorderen.

De nadruk ligt hierbij op 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst. Naast de eigen collectie zijn in Museum MORE in Gorssel voortdurend wisseltentoonstellingen die het oneindig rijke spectrum van realistische kunst laten zien.

Nationaal erfgoed

Hans Melchers besloot een tweede museumlocatie te openen in Kasteel Ruurlo om een passende plek te creëren voor hun collectie werken van Carel Willink (1900-1983). De heer Melchers wenste bovendien met de opening van Kasteel Ruurlo een bijdrage te leveren aan het publiek toegankelijk maken van nationaal erfgoed en de waardering voor het oeuvre van Willink te bevorderen.

Beide locaties zijn perfect voor uw event, zakelijke bijeenkomst of huwelijksceremonie!

Museum MORE in de Achterhoek

De keuze voor de situering van Museum MORE en Kasteel Ruurlo in de Achterhoek, komt voort uit de wens van onze initiatiefnemer Hans Melchers. Met het museum en kasteel wilde hij iets terug doen voor de regio waar hij met veel plezier woonde. MORE’s hoofdlocatie is gehuisvest in Gorssel, vlakbij Deventer. De tweede locatie van MORE, Kasteel Ruurlo, biedt een passend en monumentaal thuis aan het werk en leven van Carel Willink.

Nieuws

Museum MORE | Kasteel Ruurlo houdt u graag op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen rondom ons museum en de kunstcollectie. We verwijzen u graag door naar de nieuwssectie op de website van Museum MORE. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Kasteel geschiedenis

De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug naar de 14e eeuw. Door zijn eerbiedwaardige leeftijd, is Kasteel Ruurlo rijk aan verhalen. Het kasteel heeft door de jaren heen niet alleen bijzondere kenmerken gekregen, maar ook bijzondere gasten mogen ontvangen. Er is in de 700 jaar dat Kasteel Ruurlo bestaat, enorm veel gebeurd.

Engelse landschapstuin

Kasteel Ruurlo wordt omringd door een prachtige en levendige Engelse landschapstuin. Tijdens de restauratie van het kasteelpark is rekening gehouden met kenmerken uit het ontwerp uit de 19e eeuw. Een wandeling door de Engelse Landschapstuin maakt uw bezoek aan Kasteel Ruurlo compleet. Vanuit de landschapstuin is het kasteel op alle kanten goed te bekijken. Ook voor niet museumbezoekers is de tuin toegankelijk.

Oranjerie

In de fraaie Engelse landschapstuin van Kasteel Ruurlo staat de romantische en stijlvolle oranjerie. Het gebouw werd vroeger gebruikt om te kunnen pronken met dure en exotische bomen en planten uit verre landen. Vandaag de dag is de wintertuin omgetoverd tot restaurant Oranjerie Ruurlo. Het restaurant is, net zoals de Engelse Landschapstuin, ook zonder entreekaart toegankelijk.

Missie

De kunstcollectie van Hans Melchers vormt de kern van zowel Museum MORE in Gorssel, als Kasteel Ruurlo. Deze twee bijzondere locaties hebben als missie de collectie, een belangrijk deel van ons nationaal cultureel erfgoed, te beheren voor toekomstige generaties en permanent voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hiermee wil het museum de waardering voor Nederlandse realistische topkunst bevorderen.