Het kasteel

Een bezoek aan een kasteel heeft altijd iets betoverends. Een bosrijke omgeving, statig entree, kleurrijke zalen en kamers, marmeren haarden en extravagante bewoners. Zo ook het kasteel in Ruurlo. Door de bijzondere mix van magische schilderijen van topkunstenaar Carel Willink, architectuur uit verschillende eeuwen, de Oranjerie in het kasteelpark en al het natuurschoon van de Achterhoek, staat Kasteel Ruurlo garant voor een bijzonder dagje uit.

Kasteel Ruurlo buiten achterkant Galathea fotograaf Michael van Oosten

Het kasteel in Ruurlo behoort tot een van de fraaiste kastelen van Nederland. Een bezoek aan deze historische plek heeft iets magisch. De kamers van het kasteel zijn te betreden met een ticket van het museum. Voor de niet-museumbezoekers is de omliggende Engelse landschapstuin en Oranjerie gewoon toegankelijk.

Geschiedenis in een notendop

Kasteel Ruurlo heeft al een eerbiedwaardige leeftijd bereikt. Al in de 14e eeuw duikt de naam op in de archieven, toen het een leen was van graaf Reinoud I van Gelre. In de 15e eeuw kwam het in handen van Jacob van Heeckeren, grondlegger van het adellijke en voorname riddergeslacht Van Heeckeren.

In de jaren ’80 werd het in gebruik genomen als gemeentehuis van Ruurlo, maar na een fusie met andere gemeenten in 2005 verloor het zijn functie. Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en heeft de bijzonderheid dat 5 eeuwen architectonische bouwgeschiedenis zichtbaar is en de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg intact. Het huidige uiterlijk stamt grotendeels uit de 16de en 17de eeuw.

Oplettende tv-kijkers uit de jaren ’80 en ’90 kunnen Kasteel Ruurlo herkennen als locatie van de Nederlandse tv-serie De Zevensprong. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Tonke Dragt.