Doolhof Ruurlo

In de buurt van Kasteel Ruurlo staat het grootste heggendoolhof ter wereld. Freule Sophie van Heeckeren liet haar dwaaltuin in 1890 aanleggen. Doolhof Ruurlo hoorde ooit bij het kasteel en is één hectare groot en bestaat uit 1.188 meter paden. Volgens het Guinness Book of Records is het doolhof van Sophie, het grootste heggendoolhof ter wereld.

Doolhof Ruurlo is van 1 april t/m 31 oktober toegankelijk voor publiek, maar is geen onderdeel van Museum MORE | Kasteel Ruurlo.

Doolhof ruurlo


Sophie's dwaaltuin

Het doolhof is aangelegd naar een ontwerp van Daniël Marot (ca. 1663 – 1752). Deze Franse bouwmeester en tuinarchitect kwam in 1686 in dienst van stadhouder Willem III. Onder zijn invloed verspreidde de Lodewijk XIV-stijl zich in de Nederlanden en Engeland. Hij ontwierp onder meer Paleis Het Loo plus een gedeelte van de tuin. Ook was hij verantwoordelijk voor de inrichting en de tuin van Huis ten Bosch. Toen de Hollandse stadhouder vervolgens koning van Engeland werd, kon Marot in diens kielzog ook aan het Engelse hof aan de slag. Hij was verantwoordelijk voor delen van de tuinen van Hampton Court en Kensington Palace. Het ontwerp van Sophies dwaaltuin is gebaseerd op dat van het haagdoolhof van Hampton Court.