Demo & workshop
Striptekenen met Erik Kriek

Locatie Kasteel Ruurlo

De internationaal beroemde striptekenaar en illustrator Erik Kriek geeft een demonstratie bij ons en vertelt over zijn werkwijze. In deze workshop kun jij ook meedoen met Erik die jou tekentips & tricks aanreikt. Wij verzorgen papier en potlood! Lees verder over Erik en reserveer snel.

  • Zondag 26 juni om 11.30 uur.
  • Duur 1 uur.
  • Locatie Oranjerie van Kasteel Ruurlo.
  • Kosten €10,- exclusief museumentree.
  • Adviesleeftijd 14 jaar en ouder.
763 1

Erik Kriek (Amsterdam, 1966) studeerde illustratie en grafische kunsten aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1991 werkt hij als freelance illustrator en zijn werk siert bijna elk bedrukbaar oppervlak dat je kunt bedenken, variërend van skateboards, platenhoezen tot sneakers en natuurlijk boeken en tijdschriften.

Zelfportret door Erik Kriek

792x1200
9789492117397
550x755

Gutsman

Hij kreeg internationale bekendheid als stripauteur met zijn doorlopende reeks Gutsman, verhalen rond een antiheld en de moeizame relatie met Tigra, zijn schaars geklede vriendin. In 2006 werd deze parodie op Amerikaanse superhelden comics zelfs op het podium gebracht als een muziektheaterstuk met dans en mime. In 2008 ontving Kriek de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre.

De stijl van Kriek wordt vaak omschreven als 'postmoderne ironie, doordrenkt met een retro-komische, popcultuurgevoeligheid'. Zijn vloeiende, penseelachtige beelden verschijnen in en op een verscheidenheid aan media. Een groot deel van zijn werk bestaat uit tijdschrift- en krantenillustraties, gepubliceerd in en buiten zijn geboorteland. Hij heeft ook theater- en filmposters, boekomslagen voor Tolkien en Harry Potter, cd-hoezen, logo's, T-shirts, ansichtkaarten, skateboards en snowboards ontworpen en geïllustreerd. In 2009 werden sneakers met speciaal door Kriek ontworpen afbeeldingen uitgebracht door Onitsuka Tiger, ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het Japanse bedrijf.

Tot de meest recente publicaties van Kriek behoort een stripboekbewerking van verschillende korte verhalen van SF/horrorauteur H.P. Lovecraft en een verzameling murderballads voor In the Pines uit 2016. Zijn boeken worden internationaal goed ontvangen door zowel critici als lezers. In the Pines won verschillende prijzen en werd door The Brussels Jazz Orchestra bewerkt tot een multimedia-theatraal stuk. Het kreeg ook belangstelling vanuit Hollywood en wordt op dit moment ontwikkeld voor televisie. In 2019 publiceerde Kriek zijn eerste volledige graphic novel getiteld The Exile, dat ook in verschillende talen verscheen.

Afbeelding Erik Kriek uit The Exile | De Banneling

Als hij niet aan het werk is, maakt Erik graag lange wandelingen, bespeelt hij de vijfsnarige banjo, leest, kijkt hij films en speelt hij ingewikkelde bordspellen met zijn kind.

Hij werkt en woont in Amsterdam, samen met zijn vriendin Stans, hun zoon Clovis (geboren in 2008) hun Siberische kat Whiskey, een steeds groter wordende verzameling speelgoed en bordspellen, evenals acht banjo's....

Tot de (internationale) klanten van Erik Kriek behoren onder andere: VPRO Gids, Vrij Nederland, HP/De Tijd, NRC, De Volkskrant, Onze Taal, Wired (GB), Motorola/Burton (GB), Rome SDS (USA).

Meld je aan
& master je tekenskills!

763 1