Pat Andrea

Geweest
10.10.21 - 23.01.22
Pat Andrea Niet Meer Kijken 1976 particuliere collectie Pictoright

In het najaar van 2021 toont Museum MORE een groots overzicht van het oeuvre van Pat Andrea (1942). Geboren in Den Haag als zoon van een kunstschilder en een illustratrice geniet Andrea intussen zowel nationale als internationale belangstelling. Hij woont en werkt afwisselend in Parijs en Buenos Aires. In zijn verontrustende voorstellingen combineert hij mondiale conflicten met “de vaak problematische relatie man-vrouw”. Esthetisering en vervreemding tillen de taferelen boven de werkelijkheid uit. De expositie is Andrea’s eerste grote museale overzichtstentoonstelling in Nederland. Ruim zeventig schilderijen en tekeningen, van de jaren zestig tot vandaag, getuigen van een even fantasievol als kritisch kunstenaarschap.

Diva’s met dolken en beauty’s met bommen. De kunst van Pat Andrea beweegt zich tussen schoonheid en gevaar.

De vele vrouwen die de hoofdrol spelen in Andrea’s werk, meestal schaars gekleed in confronterende poses en felgekleurde doosachtige decors, weerspiegelen zijn levenslange fascinatie voor de femme fatale.

Haar schoonheid en erotiek gaan gepaard met een dominante, soms ronduit agressieve uitstraling. Er is een voortdurende spanning tussen aantrekken en weer afstoten. Gestolde bewegingen geven de indruk van een momentopname, een geïsoleerde maar betekenisvolle scène uit een eindeloos groot en complex verhaal, waarin de kijker zich niet zelden een voyeur voelt.

Raadselachtige details en wisselende perspectieven zorgen daarbij voor een onmiskenbaar magische sfeer.