Johan Polet

Geweest
23.09.18 - 06.01.18
LOW RES 1 Zaaloverzicht Johan Polet in Museum MORE foto Peter Cox kopie 1024x683

Deze tentoonstelling is voorbij.

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Bejubeld en verguisd. Een groot talent en een broeierige geest. Extreemlinks en extreemrechts, altijd extreem in alles. Museum MORE laat misschien wel de grootste vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst van de eerste helft van de twintigste eeuw zien: Johan Polet.

Te zien in zaal 7 van Museum MORE in Gorssel. Naast de tentoonstelling over Johan Polet, is er nog meer te zien in Museum MORE in Gorssel.

Pionier met enorme invloed

De meningen over Johan Polet (1894-1971) lopen sterk uiteen – vooral vanwege zijn keuzes in de Tweede Wereldoorlog – maar wie hem kende wist dat hij als beeldhouwer ertoe deed. Hij was een pionier met enorme invloed. Speciaal in de periode 1920-1935 werd hij vaak in een adem genoemd met John Rädecker en Hildo Krop, destijds de belangrijkste beeldhouwers van ons land. Niettemin herkende verzamelaar Helene Kröller-Müller zijn talent en haar eerste sculptuur-aankoop was een meisjesfiguur waar Polet gestileerde, wonderlijk krullende haarstrengen in had aangebracht.

Expressionistische beeldhouwkunst

Polets figuren uit de jaren twintig behoren tot de zeldzame goede voorbeelden van een Nederlandse expressionistische beeldhouwkunst. Later kreeg Polet belangrijke openbare opdrachten, zoals het Domela Nieuwenhuis-monument in Amsterdam (1931). Hoog op een sokkel met gebalde vuist, is het nog altijd een van de beste en meest gewaardeerde standbeelden van ons land. In deze tentoonstelling zal voor het eerst Polets meer dan levensgrote mannenfiguur De Scheppende Wil voor Boijmans Van Beuningen te zien zijn. Een geschenk van de gemeente Amsterdam aan het museum waaraan Polet werkte van 1935 tot en met 1952. Het beeld was lange tijd zoek en heeft vanwege Polets oorlogsverleden nooit opgesteld gestaan.

Ontdek welke
tentoonstellingen
nu te zien zijn

41 A4316 Eva Broekema