Speciaal tijdens Mathildes verjaardag op 7 juli: flitscolleges

Op zaterdag 7 juli a.s. is het precies 80 jaar geleden dat Mathilde de Doelder geboren werd. Ter ere van haar verjaardag, kun je in Kasteel Ruurlo op deze dag gratis deelnemen aan flitscolleges over deze extravagante muze.

Alleen haar voornaam was in de jaren ’70 al voldoende om te weten wie je bedoelde. “Alle ogen naar rechts, daar loopt Mathilde!” roepen Amsterdamse tramchauffeurs in die jaren enthousiast. Haar excentrieke verschijning deed destijds vele hoofden verwonderd draaien. Levend kunstwerk. Het Fenomeen.

Carel Willink ontmoette de negentienjarige Mathilde de Doelder in 1961. Zij is vanaf de ontmoeting een wezenlijke inspiratie voor de schilder en zijn werk. Regelmatig portretteerde hij zijn muze. Het beroemde ‘Portret van Mathilde’ uit 1975 is dan ook een van de hoogtepunten in Kasteel Ruurlo. Willink voltooide het schilderij in het jaar dat hij de relatie met Mathilde verbrak.

Tijdens de flitscolleges op zaterdag 7 juli zal in de Mathilde-zaal van Kasteel Ruurlo Nederlands bekendste muze worden uitgelicht. Want wie was deze markante persoonlijkheid nu echt? Met een entreeticket van het kasteelmuseum kan iedereen vanaf 11.30u ieder half uur een gratis flitscollege bijwonen. Een plekje reserveren is niet mogelijk.

De eerste 10 bezoekers van Kasteel Ruurlo ontvangen op zaterdag 7 juli ook de veelgeprezen biografie Mathilde – Muze, mythe en mysterie. Het boek is een zoektocht van auteur Lisette de Zoete naar het leven van deze markante persoonlijkheid met interviews met o.a. Fong-Leng, Marte Röling, Imca Marina, Lotti en Maria Heyboer en Mathildes zussen.

Combineer op zaterdag 7 juli het kasteelbezoek met een trip naar Museum MORE in Gorssel. Tot en met 9 september is daar de fototentoonstelling ‘MORE Focus | Het trage lage land‘ te bewonderen.