Een bijzondere gast in Kasteel Ruurlo

In de 18e eeuw verbleef een bijzondere gast in Kasteel Ruurlo: Theodor Baron van Neuhoff (1694-1756). Een niet heel bekende naam achter een van de kleurrijkste gasten van Kasteel Ruurlo. De van Duitse afkomstige Theodor Baron van Neuhoff was namelijk de eerste (en enige!) de koning van Corsica.

Na acht maanden heerschappij, slaagde hij er maar niet in om het mediterrane eiland te besturen. Al zijn geld had hij in een mum van tijd verspilt. Ook was hij zijn leven op Corsica niet meer zeker, want de Genuezen en Fransen bleken de handen ineen te hebben geslagen. Van het eiland afvluchten en zijn kroon terugverdienen was de enige mogelijk die hij nog had.

Op zoek naar hernieuwde, financiële steun probeerde hij vanaf het vaste land verscheidene pogingen om zijn koninkrijk te heroveren. Op jacht naar Nederlandse geldschieters, werd zijn logeeradres in 1736 Kasteel Ruurlo. De enige koning van Corsica was namelijk verwant aan de familie Van Lear. Een aantal jaar verbleef hij om de zogenoemde ‘Corsicakamer’ van het kasteel. Later zou hij nog een vergeefse poging doen het koningschap te herverwerven en belande hij berooid in Londen.

Geheel vlekkeloos was zijn verblijf in de Achterhoek niet. Hij zou in het kasteel een knecht hebben doodgeslagen. Sinds de komst van het museum heeft Theodor Baron van Neuhoff de heerschappij van de Corsicakamer overgedragen aan een andere koninklijke bewoner, namelijk Mathilde.

Museum MORE-Kasteel Ruurlo - Mathildezaal ©EvaBroekema_lowres