Een nieuwe
Willink selectie

Sinds donderdag 10 december is in Kasteel Ruurlo een nieuwe collectieopstelling te zien, met enkele schilderijen van Carel Willink die nog niet eerder in Kasteel Ruurlo zijn getoond! Zoals het 'Portret van Kees Schrikker' dat Willink in 1919 maakte.

Onder andere het vroege werk 'Portret van Kees Schrikker' uit 1919 is te zien in de nieuwe opstelling. Cornelis Schrikker was een jeugdvriend van Carel Willink. Ze zaten samen op de HBS in Amsterdam.

Cornelis (Kees) Schrikker werkt eerst als voluntair bij Hilde Krop en van 1927 – 1930 volgt hij een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Carel Willink, Portret van Kees Schrikker, 1919, © Pictoright c-o Sylvia Willink, fotografie Peter Cox

Later wordt Schrikker
zelf beroemd als
beeldhouwer

In de HBS-jaren woonde Carel Willink op de Weteringsschans. Zijn vader had daar een autozaak. Ze gebruikten vaak het gereedschap van zijn vader, om telefoonlijntjes aan te leggen vanaf de zolder naar andere kamers in het grachtenhuis waar Schrikker woonde. Of ze sleutelden samen aan de uitvindingen die ze bedachten.

In het boek Willinks Waarheid (1983), geschreven door Jouke Mulder, zegt Willink over Kees Schrikker: "Mijn jeugdvriend van de HBS, de latere beeldhouwer Kees Schrikker, met wie ik na schooltijd opfietste. De ernstige gesprekken over de filosofen die opgang maakten, zoals Schopenhauer. We hadden zo veel te bepraten, dat we elkaar wel driemaal thuisbrachten. Schrikker en ik zaten (…) in de toneelclub van de HBS, Nil Volentibus Ardeum. Thuis, in de garage, heb ik de decors geschilderd, met als materiaal lijklinnen, dat goedkoop was.”


Nog niet eerder in Kasteel Ruurlo getoond

Naast het portret van Kees Schrikker zijn een aantal aanwinsten van de laatste jaren te zien, die nog niet eerder in Kasteel Ruurlo zijn getoond. Zoals het 'Berglandschap' dat begin 2020 is aangekocht. Willink schilderde het werk in 1938. Ook zijn een aantal minutieus geschilderde portretten te zien, die Carel Willink vaak in opdracht maakte.

Carel Willink, Berglandschap, 1938, collectie Museum MORE, © Pictoright c-o Sylvia Willink
Carel Willink, Naar de toekomst, 1965, Collectie Museum MORE, © Pictoright c-o Sylvia Willink
Carel Willink, Portret dhr Keus, 1955, Collectie Museum MORE, © Pictoright c-o Sylvia Willink
Carel Willink, Portret van een jonge man, 1942, collectie Museum MORE, © Pictoright c-o Sylvia Willink, fotografie Peter Cox
Carel Willink, Terras met pergola, 1951, © Pictoright c/o Sylvia Willink
Carel Willink, Portret van Dhr P A van Garderen, 1972, Collectie Museum MORE, © Pictoright c-o Sylvia Willink

Bestel tickets
voor Kasteel Ruurlo

Sinds 10 december 2020 is de nieuwe Willink selectie te zien in Kasteel Ruurlo.