Initiatief Kasteel Ruurlo

Het werk van een groot kunstenaar verdient een monumentaal thuis. Vandaar dat Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE, hun Carel Willink-collectie hebben ondergebracht in Kasteel Ruurlo.

Een Kasteel spreekt altijd tot de verbeelding: het is een tastbaar bewijs voor de robuustheid van de tijd. Kunstverzamelaar Hans Melchers (1938) raakte al jong in de ban van Kasteel Ruurlo waar hij als kind al kwam. In 2013 kon hij een jongensdroom verwezenlijken door dit Kasteel te verwerven en in oude glorie te herstellen. Zijn doel: een plek creëren waar zijn collectie werken van Carel Willink (1900-1983) tot haar recht komt.

Persoonlijk project

Kasteel Ruurlo en het omliggende park moesten volledig worden gerestaureerd. Het werd een zeer persoonlijk project. Niet in de laatste plaats omdat hij iets wilde terugdoen voor de Achterhoek, de streek waar hij al decennia met veel plezier woont. Hans en Monique Melchers schakelden onder anderen architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk in om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur van topniveau.

Willink en Kasteel Ruurlo

Uit de Willink-collectie zijn op dit moment 45 werken te zien in het kasteel. Van een zelfportret dat Willink op 18-jarige leeftijd maakte tot en met het beroemde schilderij Portret van Mathilde uit 1975. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar die experimenteert met kubisme tot aan de nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre.

Uiteraard zijn ook bijzondere creaties van modeontwerpsters Fong Leng in Museum MORE | Kasteel Ruurlo te zien, zoals de luipaard-mantel die Mathilde Willink droeg voor haar ‘afscheidsportret’. Één bijzonder werk ontbreekt in het Kasteel. De vader van de heer Melchers werd ooit geportretteerd door Willink, maar dat schilderij is helaas in de oorlog verloren gegaan.